Један необичан предмет из Ратног архива Краљевог колеџа у Лондону

У Ратном архиву Краљевог колеџа у Лондону је изложено више вредних експоната, али и један предмет који ми је убрзо привукао пажњу. Веште руке српских војника на Солунском фронту су, на основу јединог материјала који им је био доступан- ратног материјала - направиле јединствено уметничко дело. 

Скулптура је направљена 1918. године као поклон за британског генерала Џорџа Франсиса Милна, главнокомандујућег британских снага у Грчкој. Ова мала конструкција је направљена искључиво на основу модификација ратног материјала. Посвета гласи ”Господину генералу Милну - српски војници”, а исписана је на српском и на еглеском. Са доње стране је, опет на оба језика, написано ”Српска артиљеријска радионица”. 

У средини, на постољу сачињеном од две чауре, је велико слово М (Милн) - а са страна су на оквирима представљени грбови Краљевине Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Ирске. Са друге стране оквира, угравирани су цртежи српског и британског војника са заставама. Постоље красе натписи ”Salonica 1918”, ”Long Live England” и ”Long Live Yugoslaves”.

У средини централног стубића налази се сунце, са шест крака, тј. шест метака. У средини стућа стоји натпис ”Југославија”, који окружује фраза ”Honi soit qui mal y pense” (фр. срамота ономе ко мисли лоше), што је мото Реда Подвезице, вероватно најважнијег витешког реда у Енглеској. 

Није било лако направити добре фотографије, јер се скулптура налази у стаклу, а и јер јој није могуће прићи за свих страна. 


  









Comments

Popular Posts